divendres, 29 de novembre del 2013

Un parc, joves i la gent gran

Hola a tots i totes!

Avui en el blog (i fent referència a la dinàmica de classe) escolliré un cas del que s’han parlat i intentaré donar una solució al problema.

CAS: Problema al parc.
Davant d’aquesta problemàtica i com a educadora social hi ha un seguit de factors que cal tenir en compte per afavorir un bon treball:

Primer de tot cal facilitar la comunicació entre les diferents entitats per així poder realitzar un treball en comunitat. D’aquesta manera tots els recursos del barri també poden servir d’ajuda a l’hora de preparar dinàmiques al barri. Com podem fer-ho? Hem de trobar espais en el barri on aquestes entitats tinguin veu. També existeix la possibilitat d’utilitzar mitjans com les xarxes socials.

Aquests espais també són fonamentals crear-los de cara a la resta del barri per tal de que aquests se sentin escoltats i allò que diguin quedi enregistrat en actes per millorar el barri i la cohesió veïnal. Per exemple: es podria fer un grup al Facebook i sessions d’assemblees un cop a la setmana o al mes per garantir que tots poden accedir.

El segon pas és garantir espais de diàleg per a les dues parts: per separat i en comú. És a dir, per aquest cas jo trobo necessari fer una mediació on tots dos perfils puguin expressar el que senten, que volen i que poden fer ells i els altres per aconseguir els desitjos. Aquests desitjos finals han de ser consensuats en una tercera reunió on estiguin representats els interessos de joves i grans. És molt important dir que aquesta mesura és una decisió totalment voluntària per a ells perquè si hi ha coacció per part de l’educador la mediació perd el sentit que hauria de tenir.

Durant la mediació no s’ha de prendre partit en cap moment i cal facilitar la comunicació entre els joves i la gent gran. També s’hauran de dir les regles fonamentals de la mediació: el respecte per l’altre tant en respectar els torns de paraula com no insultar, faltar el respecte, pujar el to de veu, amenaçar, entre d’altres.

En tercer lloc hi faria una festa al parc (si fa bon temps i si no al centre cívic) amb menjar, música, sortejos (plantejats amb l’Associació d’Entitats del barri) i concursos amb premis. La idea amb aquesta dinàmica és que hi celebrem la resolució del conflicte i gaudim tots junts del parc.

Finalment, a banda d'aquesta activitat, trobo que és una oportunitat per continuar treballant amb el barri i la possibilitat de coneixença entre els diferents veïns.

Gràcies per passar-te i no oblidis comentar,

Irene Antúnez González.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada