dijous, 14 de novembre del 2013

UTE y la fórmula (I+U)xV

Hola a tots i totes!!!

Avui l'entrada és molt interessant perquè tractarem el què és una UTE posant com a referència un exemple i després hi haurà un exercici que es pot fer en qualsevol moment i serveix per veure clarament les prioritats.

UTE
La Unitat Terapèutica i Educativa és una alternativa a la presó actual, sobretot pel que fa en temes de drogues (persones que tenen un consum elevat de substàncies com la cocaïna i la heroïna, camells i joves que han tingut algun problema amb la llei).

Com a centre referencial podem parlar del Centro Penitenciario de Villabona a Astúries. En aquest lloc, les persones que hi resideixen estan voluntàriament allà han de complir unes normes que ells mateixos gestionen i vigilen pel correcte funcionament de la institució. Cal aclarir que hi ha professionals però aquests no són els traçadors del camí sinó que es troben en un “segon pla” afavorint l’ordre i la comunicació entre ells.
Llavors en el cas de no complir una regla el propi grup realitza una confrontació verbal amb el subjecte. Aquesta pot semblar molt violenta però veritablement no és així sinó que els propis companys intenten fer veure a l’altre els perills de no fer allò que toca, les conseqüències per a ell mateix i respecte del grup.
També és molt interessant el fet de que hi conviuen homes i dones junts i la teràpia també és conjunta, malgrat que per dormir si que hi ha un espai determinat per a cada sexe i estan prohibides les relacions sexuals/amoroses entre ells.

Per destacar...
-         El llibre “La libertad está dentro” on es parlen d’un seguit de casos i de la UTE.
-         El documental de 30 Minuts de la TV3 on es parla de la UTE i un dels protagonistes afirma que “reconoces que tu enemigo eres tú mismo”.

(I+U)xV = Importància + Urgència x Viabilitat
Aquesta fórmula senyala quines són les necessitats prioritàries en aquell moment.

Importància, urgència i possibles opcions
Aquest exercici també serveix per veure la diferència de quan una necessitat és important i/o urgent:
Important + Urgent: La necessitat és pot cobrir en aquell moment. FER JA!
Important + No urgent: Allò que està ja planificat en un dia del calendari. Pot esperar o no si el dia ha arribat!
Urgent + No important: Una bona opció seria trobar algú que ho fes per tu.
No urgent + No important: Si no és ni una cosa ni l’altra...per què hi penses en això?

L’exercici de la UTE
Necessitats de la UTE
Importància
Urgència
Viabilitat
Resultat
Ampliar el projecte a totes les presons
5
5
3
30
Ser un centre lliure de drogues
5
5
5
50
Treballar l’autonomia dels individus
5
5
4
40
Treballar la reinserció dels individus
5
5
5
50
Treballar les noves tecnologies
5
4
3
27


Així doncs segons aquesta taula i tenint en compte que les necessitats les hem estreta en grups a partir del documental ja citat de TV3, les necessitats més urgents i/o importants no han de tenir obligatòriament la puntuació més alta perquè la viabilitat és un factor essencial que hem tenir en compte sempre a l’hora de realitzar qualsevol acció socioeducativa o de la pròpia vida.

Gràcies i no oblidis comentar,


Irene Antúnez González.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada