diumenge, 20 d’octubre del 2013

Pregunta 6: El teatre de l'oprimit i la tasca educativa



Hola a tots i totes!

Sens dubte avui porto al blog un tema que és efervescent i molt atractiu per a la tasca educativa, el teatre d’Augusto Boal: teatre de l’oprimit.

Primer de tot, anem a definir què és el teatre de l’oprimit i a Viquipèdia trobem que “parteix del principi que el teatre, com llenguatge, pot ser usat per qualsevol persona tan aviat com s'apropiï dels mitjans de producció del mateix. A través d'una sèrie d'exercicis, jocs, tècniques (teatre imatge) i formes teatrals (de les quals el teatre fòrum és el més utilitzat) es busca conèixer la realitat per a transformar-la, com a la Pedagogia de l'Oprimit de Paulo Freire. En aquesta forma teatral, no hi ha lloc per a l'espectador passiu. Es trenca la divisió entre actor-espectador i les seves tradicionals funcions, l'espectador passa a l'acció, a l'escenificació.”

Així doncs, es pot considerar un teatre de conscienciació de la realitat i de la societat. Per tant, cal utilitzar-lo com un recurs per tal de que les persones siguem educades amb criteris, consciència i valors.

De cara més  a la tasca socioeducativa puc afirmar que el teatre de Boal pot tenir dues grans funcions: d’una banda (per ser un teatre) fer que es perdi la vergonya de parlar en públic i guanyar confiança en un mateix; d’altra banda fer un crit a les injustícies o situacions que vivim quotidianament per pronunciar-les, ser capaços d’analitzar-les i trobar possibles alternatives i/o solucions.

En aquest sentit vull nombrar a La Xixa Teatre ja que fa poc van venir a fer una xerrada-mostra de teatre i a més, he començat un curs amb ells i he de dir que per ara, estem realitzant una feina molt enriquidora.

Per concloure vull dir que el teatre sempre ha estat una eina molt útil però si li adjectivem amb Boal i oprimit resulta ser una activitat força més interessant que té uns objectius darrere ben clars i definits i que es poden resumir en persones que volem canviar i millorar el món des del treball desenvolupat a nivell personal i grupal.

Moltes gràcies i no oblidis comentar,

Irene Antúnez González.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada