diumenge, 20 d’octubre del 2013

Pregunta 5: L'observació de la realitat i el Dr. Quantum

Hola a tots i totes!

Avui en el blog anem a parlar sobre la realitat i com podem percebre-la des d’un punt de vista molt personal i des de la visió de la física quàntica.

Per començar a resoldre el dubte de Com podem observar la realitat? Hem de contestar, Què és la realitat? Llavors, trobo que cadascú contestaria una cosa ja que cada individu veu el món amb els propis ulls i l’interpreta d’acord amb el bagatge que ha tingut al llarg de la vida.
No obstant, a classe vaig tenir el plaer de contestar a aquesta pregunta mitjançant 12 preguntes més que, en grups,  vam contestar com van creure més adequat. Malgrat això, les respostes van ser molt variades: uns li donaven molta importància a allò que es diu, altres als gestos i al llenguatge no verbal, altres a la realitat que envoltava aquella realitat per entendre la pròpia realitat que es volia observar, etc.

Sigui com sigui, personalment considero que per poder respondre a aquesta pregunta cal fer una mirada a una corrent psicològica anomenada socioconstruccionisme. Considero que la realitat és determinada pel subjecte que la mira. Per tant, parlem de subjectivisme però això no significa que la realitat com a tal no existeixi ja que tal i com he dit, depèn de cada persona però cada un de nosaltres hem i estem vivint en un context. Així doncs, podem parlar d’una mirada social ja sigui d’acord amb la família, els amics, la parella, els companys de treballs o altres àmbits en que cada individu es desenvolupi. En resum, la nostra subjectivitat està totalment condicionada per la societat, així que molts individus poden veure una mateixa realitat amb la mateixa manera. Un possible exemple d’això podria ser veure o no just la lapidació d’una dona per ser infidel: per a la cultura occidental i la majoria de dones en el món, ho trobem injust, inhumà, un fet que viola dels Drets Humans i que no s’hauria de consentir. Però per alguns països és una norma del pais que cal complir com aquí la Constitució. Un altre exemple seria l’explotació de nens en el treball. En aquest cas molts països com el nostre no ho permet però en canvi paguem a empreses que sí ho fan en altres països.
Així doncs, la realitat és perceptible per tots els sentits, mitjans i canals possibles que permeten a la mateixa vegada, una transformació en la manera de mirar la realitat. 

Per finalitzar, m’agradaria fer esment a un vídeo de la física quàntica per continuar parlant de la observació de la realitat. En aquest vídeo es veu com la matèria (boles, ondes i electrons) pot comportar-se de diferents maneres: primer hi ha un diferència entre el patró de boles, d’ondes i d’electrons però després quan es posa un observador al mig de tot l’estudi el patró dels electrons es trona a modificar. Això m’ha fet pensar en la importància de l’observació (més enllà de si és individual o grupal-social) i com aquesta pot modificar tota l’acció. Extrapolant-lo al món social vull interpretar aquest vídeo i relacionant-lo amb ell, vull dir que com a professional és indispensable l’observació per poder fer un bon treball. A més, el fet d’observar pot suposar un canvi en la manera de fer de l’altre i hem de ser capaços de que aquest canvi pugui ser òptim per  a la persona amb la que treballem.

Moltes gràcies i no oblideu comentar!

Irene Antúnez González.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada