dissabte, 28 de desembre del 2013

L'hospital de dia per adolescents.

Hola a tots i totes!!!

Avui en el blog presentem l’Hospital de dia per adolescents situat a Santa Coloma de Gramanet perquè des de fa 10 anys l’educació social té cabuda en la salut mental i és un espai on cal incidir més en la importància del nostre treball per afavorir el creixement del jove i facilitar el treball en xarxa.

Per començar a parlar del centre està destinat per a nois i noies d’entre 12 i 18 anys. S’ha de dir que fan horari d’institut i l’estada de cada jove pot ser alguns dies a la setmana o tots, depenent de la malaltia i la fase en la que estigui. Els trastorns que tenen la majoria dels joves que van són neuròtics (estades curtes), psicòtics (estades prolongades i casos més greus) i de la conducta, és a dir, d’autocontrol.

Llavors, en aquest hospital per a joves i des de la visió d’un educador social, es pretén que el noi pugui assolir una vida autònoma mitjançant l’acompanyament i amb l’humor. Considero que aquests dos aspectes són fonamentals: per una banda, l’acompanyament del que ja he parlat en altres entrades per anunciar la importància que té i sobretot la importància de fer-ho adequadament per tant que l’altre (la persona acompanyada) pugui desenvolupar-se sense haver estat influït per l’altre i sent ell mateix el creador del seu camí. D’altra banda l’humor és una eina essencial com a professional per a un mateix i per aprofitar i treballar amb les persones. L’humor ens serveix per desestressar, per entendre una situació molt dura o de feblesa i poder-li fer front un cop te’n adones del que està passant i et responsabilitzes. A més, l’humor serveix per fer riure i es pot utilitzar per enfortir un vincle. 

Més enllà de l’humor hi ha un tema que encara crea controvèrsies dins dels hospitals per a menors: la medicació. En aquest sentit he de dir que considero que la medicació en segons quin casos és primordial per poder realitzar un treball socioeducatiu amb els joves. Però també crec que avui en dia s’està fent un mal ús de la medicació: s’està donant un abús medicinal, així com un augment desmesurat de diagnòstics de nens amb trastorns mentals com el TDA. Cal assenyalar que des de l’hospital de Santa Coloma de Gramanet tenen molta cura respecte aquest tema.

Per finalitzar cal dir que el centre valora l’alternativa d’establir un treball des de casa amb visites dels professionals enlloc d’anar-hi els joves al centre. Això és un intent des de l’hospital per arribar a més joves i dissoldre la línea que pot separar l’activitat del centre amb la realitat de cada jove.

Moltes gràcies i no oblidis comentar, 

Irene Antúnez González.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada